Remeteszőlős

Remeteszőlős különlegesen szép természeti környezetben fekvő, gyorsan fejlődő, fiatal település, mely 2002-ben vált önállóvá. A Községünket körbe vevő erdő nemcsak pihentető sétákra, kirándulásokra, közösségi programokra ad lehetőséget, hanem kristálytiszta levegőt is biztosít valamennyiünk számára. A barátságos környezetet barátságos emberek lakják, akik nagyon sokat tettek és tesznek településünkért. Az Önkormányzat elsőrangú feladatának tekinti e közösség szolgálatát. Célunk az, hogy a megfelelő színvonalú komfort megteremtése mellett, megőrizzük azokat a természeti adottságokat és békés környezetet, amelyért mi mindannyian ide költöztünk a városból.

 

remeteszolos3Ismerkedjen meg településünk múltjával és jelenével, és ha kedvet kap egy személyes látogatásra, várjuk szeretettel. Nevezetességek Örkény emlékmű telefonfülkében 2013. áprilisában, Örkény István születésének százéves évfordulója kapcsán megrendezett egyéves programsorozat zárásaként Örkény emlékmű – interaktív telefonfülke – került felavatásra Remeteszőlős Község Önkormányzatának épülete mellett. A fülkében található telefon kagylójának felemelésekor működésbe lép egy lejátszó egység, amely Örkény tizenöt egypercesének egyikét játssza le ismert színészek tolmácsolásában. Az emlékművet az író Ballada a költészet hatalmáról című novellája ihlette, ami egy költő verse által megérintett telefonfülke kalandjairól szól, amely végül a mai Remeteszőlős területén („…a Hűvösvölgy utolsó házain is túl, Nagykovácsi községtől azonban jóval innen…”) nyer nyugalmat. Remeteszőlősi könyvmegálló Remeteszőlős Község Önkormányzata és a Remete Csemete Alapítvány együttműködésében létrehozott első agglomerációs könyvmegálló az Örkény emlékmű mellett helyezkedik el.

 

 

 

 

Aremeteszolos2 könyvmegállót a település területén található régi épületrom tégláiból építettük meg, újra élővé téve múltunk tárgyi emlékeit. A könyvmegálló így nemcsak a kultúra melletti elkötelezettségünket szimbolizálja, hanem abbéli meggyőződésünket is tükrözi, hogy a saját múltunk tiszteletére alapozó közösségi összefogás szép és értékes eredményeket tud teremteni. A könyvmegálló egyfajta könyvekkel feltöltött utcakönyvtár, amely mindenki számára éjjel-nappal nyitva áll.Az erre sétálók a könyvmegállóban elhelyezett könyveket szabadon (és persze ingyenesen) olvasgathatják, az „Örkény emlékfülke társaságában„ elhelyezett pihenő padon.

 

 

remeteszolos1Pléhkrisztus Navratil Ákos (tudós, közgazdász) 1929-ben súlyos vadbalesetet szenvedett a Község területén (az akkor még Nagykovácsihoz tartozó útszakaszon), és a szerencsés megmeneküléséért hálából keresztet állíttatott a baleset helye közelében az országút mellé.

Az 50-es években lerombolt Pléhkrisztust Remeteszőlős Község Önkormányzata 2005-ben állíttatta fel újra. Rendezvények Falunap 2014. szeptember 13. Fáklyás emlékfelvonulás az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére 2014. október 23. Márton napi esti kalandtúra 2014. novemberében

 

 

 

 

 

 

remeteszolos-polg

Szathmáry Gergely

polgármester