Perbál


PERBÁL

www.perbal.hu


Budakeszi közel 14 ezer fős település, a Budai-hegyek lábánál a Lánchídtól 12 km-re terül el. Lakottságára utaló

perbal5Perbál a főváros északnyugati agglomerációjának peremén, a Zsámbéki-medencében fekszik. Közel van Budapest, gépkocsival vagy tömegközlekedéssel gyorsan, több irányból megközelíthető. Mindezek ellenére viszonylag jól megőrizte a vidékre jellemző sajátosságait, értékeit, közösségeit. Mindezen értékei tudatos döntések eredményei: az úgynevezett rendszerváltás óta a megválasztott képviselőtestületek, vezetők egyazon célért, egyazon elvek szerint dolgoztak. Fejlődjenek a vállalkozások, de ne jelentsenek az itt élőknek, a környezetnek elviselhetetlen terhelést!

perbal1Növekedjék számban, területben községünk, de csak szervesen, úgy, hogy ne borítsa fel a hosszú idők alatt kialakult társadalmi, szociális egyensúlyt! Perbál területe kedvező elhelyezkedéséből adódóan ősidőktől fogva lakott, ezt rengeteg régészeti lelet is bizonyítja. Sajnos a török időkben teljesen elpusztult, majd csak az 1700-as évek első felében alapítják újra – döntően németajkú telepesek. A II. világháború előestéjén virágzó nagyközség volt településünk. A háború, majd az azt követő kitelepítés, lakosságcsere nagyban megváltoztatta Perbál nemzetiségi összetételét, azonban mindmáig aktív német és szlovák nemzetiség él községünkben.

 

 

perbal2A címerünk is ezt szimbolizálja; egy közös tőből fakadó „életfa”, melynek különböző színű levelei a magyar, német és szlovák emberek egymásra utaltságát, békés együttélését jelentik. Perbál mérete közel ideális, népessége ha lassan is, de növekszik, a 2010-es évek elején 2200 fő körül mozog. Az alapinfrastruktúra döntő mértékben kiépült, az alapszolgáltatások rendelkezésre állnak, nagyon jó színvonalú Óvoda, Iskola, Közösségi Ház működik, helyben maradt a közigazgatás is.

 

 

perbal6

perbal3Nálunk még mindenki megismer mindenkit az utcán. Forgalmas Fő utcánk, településközpontunk az utóbbi évek beruházásainak köszönhetően nagyobb részt megújult, megszépült – így csábít újabb és újabb üzleteket, vállalkozásokat. Önkormányzatunk úgy alkotta meg településrendezési tervét, hogy lehetőséget biztosítson kis és középvállalkozások megtelepedésére is.

 

 

 

 

 

perbal4Egyre több magyar és külföldi cég használta már ki ezt a lehetőséget, de akad még tér újabbak számára az ipari területen. Perbál természeti környezete is gazdag. Egymást váltják az erdők, mezők, szántók, hegyek, dombok, vízfolyások. Kirándulásra, túrázásra csábító a vidék. Községünkben és a környékünkön is több lovarda található. Kerékpártúrákra is kiválóan alkalmas a vidék, igaz ez egyenlőre leginkább a határban való, úgynevezett zöldutas kerékpározásra igaz. Egyszóval, ha egy nyugodt vidékre vágyik a nagyváros tövében, akkor látogasson el hozzánk!

 

 

 

 

perbal-polg

Varga László

polgármester