Tök


TÖK

www.tok.hu


tok5A közel 1400 lakosú Tök község 30 km-re Zsámbéki- medence peremén Budakeszi Járásban fekszik. Az idelátogatót főleg a dimbes- dombos pannon táj szépsége ragadja meg. A település már a római korban lakott volt, a Tök melletti Roszsz tónál még ma is látható a kétlyukú, rómaiak által épített híd, és a tó gátmaradványai. Oklevélben először 1467-ben említették.

A Rossztemplom dűlőben a XIII. században épített egyhajós templom található. Különlegessége a keleti és nyugati falába mélyedő két negyedköríves fülke, melyekben egy-egy mellékoltár állt.

A ma látható templomromot az önkormányzat a Millennium évében állította helyre. A török hódoltság idején sem néptelenedett el a településünk.A falu közepén található a református templom, többszöri bővítés után a XVIII. század második felében (1784) kapta meg a mai barokk formáját. Tornya 1802-ből való, bővítése romantikus stílusban 1863-ban történt.

tok1

tok2Vörösmárvány úrasztala 1852. évszámmal van ellátva. 1900-ban leszerelt festett menynyezetkazettái az Iparművészeti Múzeumba kerültek, egy része a budapesti Bartók Ház zenetermét díszítik. Ezen kazetták mintájára a templom mennyezetkazettái elkészültek, és újból impozáns látványt nyújtanak, a régi padok is felújításra kerültek. Az utóbbi években a templomunkat kívülről is szépen helyreállítottuk. Ritkaságszámba megy a harmóniummal egybeépített orgona még felújításra vár. Műemléki védelmet élvez a Kútvölgy téren példásan felújított egy emeletes épület, az egykori vendégfogadó, a Plettler ház. Említésre érdemes az 1932 óta működő Művelődési Ház. A Művelődési Ház 1932 óta működik, falán került elhelyezésre az I. Világháborúban hősi halált halt töki katonák emlékét őrző dombormű, Medgyesi Ferenc alkotása. A bejárat melletti Petőfi portrét Borsos Miklós mintázta. Az épület előtt álló II. Világháborús emlékmű alkotója Melocco Miklós.

tok3Tök borkultúrája több évszázadra tekint vissza.Ezt tanúsítják a mai napig épségben megmaradt présházak, melyek közül némelyik 200 éves. Az itteni szőlők az Etyek-Budai borvidékhez tartoznak, melyek kiváló minőségű termést hoznak. Elsősorban a Nyakas Pince Borászatot említenénk meg, borai számos nemzetközi versenyen szereztek érmet. Aki még ezután is tamáskodik, kóstolja meg az itt termelt borok valamelyikét. A közelmúltban magabiztos fejlődés jellemzi a községet. Pályázati forrásokból bővült ki és újult meg az óvoda, a mostanság induló csatornázás pedig 800 milliós beruházás keretében valósul meg. Fejlesztjük a Művelődési Házat, az előtte levő teret parkosítjuk, mely a falu közösségi életének legfontosabb színtere. Terveket készítünk a Kútvölgy tér felújítására, ahol gondozott parkot, játszóteret és pihenésre alkalmas padokat helyezünk el. Tervezzük az ivókút helyreállítását is.

tok4A falu kulturális élete is nagyon színes, gazdag. Az évi 4-5 nagy rendezvényre az ország távoli sarkaiból is nagy számban érkeznek ide látogatók. Ezen programok egész évben kellemes kikapcsolódásra adnak lehetőséget. Bortermő vidékhez hűen fontos helyet foglal el a falu életében a szüreti felvonulás és bál, mely kiváló lehetőség a hagyományok őrzésére és ápolására. Lovagolva is megismerheti a vidéket az idelátogató, ugyanis Tök a lovas turizmusáról is híres.

Állandó helytörténeti kiállítás és időszaki kiállítások is megtekinthető a Falumúzeumban.A töki emberek viseletét és használati tárgyait mutatja be az elmúlt 50-100 évben. A Pajtagalériában időszaki kiállítások várják az érdeklődőket. Településünk számára nagy gondot okoz a hatalmas átmenő forgalom, melyre a régóta várt elkerülő út jelenthet megoldást. Tök a térség azon települései közé tartozik, melyek a múltjukat ápolva, de a jövőjükre összpontosítva haladnak a fejlődés útján.

Bősze András polgármester

Bősze András

polgármester