Telki


TELKI

www.telki.hu

telki3


Telki gyönyörű természeti környezetben fekvő, a környezettel harmóniában fejlődő település. A házakig lehúzódó erdő nemcsak pihentető sétákra, kirándulásokra, közösségi programokra ad lehetőséget, hanem kristálytiszta levegőt is biztosít az itt élők számára.

 

A barátságos környezetet barátságos emberek lakják. A nyugodt, kertvárosias miliő mentes a szélsőségektől, ugyanakkor pezsgő közösségi és fejlődő kulturális élet jellemzi. Telki ezer éves, a fővárostól nyugatra, a Budai-hegység déli lankáin, a Zsámbéki-medence keleti peremén fekvő festői település.

Egykor a Géza fejedelem alapította bencés apátság birtokolta, nevét pedig onnan kapta, hogy az Árpád-házi királyok telkén épült. A telki monostor és falu első oklevélbeli említése 1198-ból származik. Jóllehet ennek adatai szerint ez a monostor akkor már csaknem 100 éves lehetett, településünk korát ettől az időponttól számítjuk. Telki a rendszerváltás óta eltelt több mint 20 esztendő alatt hatalmas változáson ment keresztül.

telki2

Az 1980-as évek végéig az alig háromszáz lelket számláló, szerény kis falut a kádári nomenklatúra vadászain kívül nem sokan ismerték. Az akkori faluközösség az Ófaluban és közvetlen környezetében élt. A települést szőlő, gyümölcsösök, legelők és szántók vették körül.

 

telki4A rendszerváltást követően Telki fejlődése és épülése robbanásszerűen felgyorsult. A faluvezetés – felismerve az agglomeráció ezen érintetlen zugának kiemelkedő lehetőségeit -, fejlesztésekbe és belterületbe-vonásokba kezdett, és a jó környezeti adottságokkal rendelkező község a fővárosból kiköltözők kedvelt célpontjává vált.

A település lélekszáma a korábbiakhoz képest jelentősen megemelkedett, ma megközelíti a 4000 főt. A régi faluközponton kívül, a község területének közepe táján kiépült egy második központ is, ahová az iskola, az óvoda, kiskereskedelem, egyéb szolgáltatás és vendéglátás települt.

A községnek a főúttól délre eső részén a lakónegyedek mellett további intézmények épültek. A szinte egyidejű, nagy léptékű kitelepülés sajátos, országosan is egyedülálló szociális összetételű népességet eredményezett.

Az itt élők közép- és felső-középosztálybelinek mondható, átlagon felül művelt, több gyermeket nevelő családok, akik kiemelkedő vásárlóerejű, önmagukra és környezetükre igényes, egyre összetartóbb közösséget alkotnak.

 

 

telki1

 

Telki kulturális és társadalmi élete az 1990-es évektől jelentősen megélénkült. Létrejött a színvonalas oktatást biztosító általános iskola, és a helyi civil szervezetek között irodalmi hagyományokat is gondozó kulturális egyesület, énekkar, galéria, valamint más szabadidő klubok is találhatók. község rendszeresen szervez helyi közösségi, kulturális eseményeket. Telki környezeti-természeti adottságai és viszonyai jó alapokat biztosítanak a sporthoz, rekreációhoz. Az aktív közösségi és professzionális sportéletet különféle létesítmények és programok támogatják és Telkiben épült fel a Magyar Labdarúgó Szövetség új sportközpontja, a Globall Football Park & Sporthotel is.

 

 

telki-polg

Deltai Károly

polgármester